Film dokumentalny na temat kształtowania się kulinarnych preferencji w Polsce czasów powojennych. Kamera rejestruje wypowiedzi ekspertów - restauratorów oraz krytyków kulinarnych, którzy opowiadają o rozwoju sztuki gastronomicznej, jaka miała miejsce w polskich miastach i na wsiach w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat. Na menu Polaków miały wpływ przede wszystkim zmieniające się upodobania i mody, ale również warunki bytowe w kraju.
Film przedstawia historię powojennej Polski "od kuchni" w dosłownym tego wyrażenia znaczeniu. Menu przeciętnego Polaka jest zwierciadłem zmieniających się czasów, warunków życia, trendów i upodobań. Tak było dawniej, tak jest i dziś. O kuchennych perypetiach, zdobywaniu produktów, gastronomicznym pejzażu polskich miast i wsi oraz o współczesnych trendach, opowiadają krytycy kulinarni, właściciele restauracji z tradycjami oraz ludzie znani, którzy mogą podzielić się własnymi, kuchennymi doświadczeniami.